ค้นหา
ทีวีออนไลน์
เว็บไซต์ในเครือ
เว็บไซต์บริการ

กำเนิด หมาล่า

ออกอากาศ16 พ.ย. 68

กำเนิด หมาล่า
บนโลกใบนี้ มีพืชหลากหลายชนิดป้องกันตัวเองจากภัยธรรมชาติ หนึ่งในนั้นคือ "พริก" ด้วยโมเลกุลเล็ก ๆ ที่ชื่อว่า "แคปไซซิน Capsaicin" ทำให้แสบปากลิ้นพอง แต่แทนที่มนุษย์จะหลีกหนีพิษสงความเผ็ดร้อน กลับยินดีรับรสลิ้มลองอย่างเต็มใจ บ้างก็ว่าพริกคือยาฆ่าเชื้อตามธรรมชาติชั้นดี ในการสร้างเกราะป้องกันตัวเอง ทนทานต่อทุกสภาพอากาศ เอาตัวรอดในธรรมชาติได้

คนเสฉวนที่อยู่ในอากาศชื้น ฝนตกมากและอากาศหนาว จึงใช้ความเผ็ดจากพริก ให้ร่างกายได้ขับเหงื่อ ไล่ความชื้นออกจากตัวและทำให้รู้สึกอบอุ่นขึ้นภายในร่างกาย บ้างก็ว่าความเผ็ดช่วยกระตุ้นการไหลเวียนของเลือด ให้ร่างกายเราปลอดโปร่ง โล่งสบาย เพราะเมื่อเรารับความรู้สึกเผ็ดร้อนก็จะไปกระตุ้นสมองให้ผลิตสารเอนดอร์ฟินออกมาเยียวยา และสิ่งที่ตามมา คือความสุข

เหตุผลเหล่านี้อาจเป็นคำตอบว่า ทำไมเมนูหมาล่าจากเมืองจีนจึงเป็นที่นิยมไปทั่วโลกภายในเวลาไม่กี่ปี แม้ความเผ็ดและชาจะเรียกเหงื่อขับความชื้นในตัวออกไป ความเผ็ดร้อนทำให้เราต้องกินอย่างระมัดระวังไม่ให้สำลัก แต่เรา…กลับหยุดกินมันไม่ได้เลย !

THE ORIGIN OF MALA
In our world, there are several plants with “natural mechanical defenses”. Among them is ‘chili’ which produces a small molecule called ‘capsaicin,’ which makes those who eat it feel burning in their mouth and on their tongue. But, instead of fleeing away from this harm, many people are willing to try it. Some say that chili is a good natural antibiotic…so people can protect themselves and endure every kind of weather, while being able to survive in nature.

The residents of Sichuan live in “a humid climate” with frequent rain and cold, so they use chili’s “spicy taste” to help induce sweating, expel moisture and “create warmth” in their bodies.

Spiciness actually “stimulates blood circulation” which allows our body to feel refreshed. Once we eat something spicy, the taste stimulates our brain to produce “endorphins” which help alleviate feelings of discomfort…and create happiness. These are reasons why mala from China has suddenly become so popular in just a few years. Even though spiciness and numbness make us sweat and drive away moisture…we must eat it very carefully in order to avoid…choking. But despite this…”we still cannot stop eating it!”

ร่วมเดินทางตามรอยความเผ็ดและชาจากมื้ออาหารที่มีรสชาติเป็นเอกลักษณ์ใน Spirit of Asia กับ กำเนิด…หมาล่า วันอาทิตย์ที่ 16 พฤศจิกายน 2568 เวลา 16.30 - 17.00 น. ทางไทยพีบีเอส และสามารถเลือกรับชมด้วยเสียงภาคภาษาอังกฤษ คลิก Setting ไปที่ Audio Track เลือกเสียง ซาวด์แทร็ก

กำเนิด หมาล่า
บนโลกใบนี้ มีพืชหลากหลายชนิดป้องกันตัวเองจากภัยธรรมชาติ หนึ่งในนั้นคือ "พริก" ด้วยโมเลกุลเล็ก ๆ ที่ชื่อว่า "แคปไซซิน Capsaicin" ทำให้แสบปากลิ้นพอง แต่แทนที่มนุษย์จะหลีกหนีพิษสงความเผ็ดร้อน กลับยินดีรับรสลิ้มลองอย่างเต็มใจ บ้างก็ว่าพริกคือยาฆ่าเชื้อตามธรรมชาติชั้นดี ในการสร้างเกราะป้องกันตัวเอง ทนทานต่อทุกสภาพอากาศ เอาตัวรอดในธรรมชาติได้

คนเสฉวนที่อยู่ในอากาศชื้น ฝนตกมากและอากาศหนาว จึงใช้ความเผ็ดจากพริก ให้ร่างกายได้ขับเหงื่อ ไล่ความชื้นออกจากตัวและทำให้รู้สึกอบอุ่นขึ้นภายในร่างกาย บ้างก็ว่าความเผ็ดช่วยกระตุ้นการไหลเวียนของเลือด ให้ร่างกายเราปลอดโปร่ง โล่งสบาย เพราะเมื่อเรารับความรู้สึกเผ็ดร้อนก็จะไปกระตุ้นสมองให้ผลิตสารเอนดอร์ฟินออกมาเยียวยา และสิ่งที่ตามมา คือความสุข

เหตุผลเหล่านี้อาจเป็นคำตอบว่า ทำไมเมนูหมาล่าจากเมืองจีนจึงเป็นที่นิยมไปทั่วโลกภายในเวลาไม่กี่ปี แม้ความเผ็ดและชาจะเรียกเหงื่อขับความชื้นในตัวออกไป ความเผ็ดร้อนทำให้เราต้องกินอย่างระมัดระวังไม่ให้สำลัก แต่เรา…กลับหยุดกินมันไม่ได้เลย !

THE ORIGIN OF MALA
In our world, there are several plants with “natural mechanical defenses”. Among them is ‘chili’ which produces a small molecule called ‘capsaicin,’ which makes those who eat it feel burning in their mouth and on their tongue. But, instead of fleeing away from this harm, many people are willing to try it. Some say that chili is a good natural antibiotic…so people can protect themselves and endure every kind of weather, while being able to survive in nature.

The residents of Sichuan live in “a humid climate” with frequent rain and cold, so they use chili’s “spicy taste” to help induce sweating, expel moisture and “create warmth” in their bodies.

Spiciness actually “stimulates blood circulation” which allows our body to feel refreshed. Once we eat something spicy, the taste stimulates our brain to produce “endorphins” which help alleviate feelings of discomfort…and create happiness. These are reasons why mala from China has suddenly become so popular in just a few years. Even though spiciness and numbness make us sweat and drive away moisture…we must eat it very carefully in order to avoid…choking. But despite this…”we still cannot stop eating it!”

ร่วมเดินทางตามรอยความเผ็ดและชาจากมื้ออาหารที่มีรสชาติเป็นเอกลักษณ์ใน Spirit of Asia กับ กำเนิด…หมาล่า วันอาทิตย์ที่ 16 พฤศจิกายน 2568 เวลา 16.30 - 17.00 น. ทางไทยพีบีเอส และสามารถเลือกรับชมด้วยเสียงภาคภาษาอังกฤษ คลิก Setting ไปที่ Audio Track เลือกเสียง ซาวด์แทร็ก

ละครดี ซีรีส์เด่น

ดูทั้งหมด

♫ ♫ Songs Popular ♫ ♫

ดูทั้งหมด

คลิปมาใหม่

คนดูเยอะ 👀

ดูทั้งหมด

เสน่ห์ประเทศไทย